Hvordan hjelpe fuglene i vinterhalvåret

Oppdatert 25.05.2023

Mange dyr sliter med å finne mat på vinteren, og det er dessverre vanlig at flere fugler ikke overlever vinterhalvåret. - Heldigvis er det mulig å hjelpe dem! 

NOAH oppfordrer til at man mater fuglene kontinuerlig gjennom hele vinteren, men gjerne også ellers i året.  

I butikkene finner man et stort utvalg av forskjellige frøtyper, og meisboller man kan henge opp i hagen, og mange butikker selger også flotte fuglematere og fuglebrett i utallige varianter. Dersom man kjøper ferdige meisboller i butikken oppfordrer NOAH til å fjerne nettingen rundt meisbollene, da fuglene kan sette seg fast.

Det enkleste kan kanskje være å lage både brett og mat hjemme! Oppskriften på hjemmelagede meiseboller er veldig enkel og man kan være kreativ med ingrediensene.

Som basis bruker man kokos eller annet usaltet plantefett, f.eks Flott Matfett som fås i de fleste dagligvarebutikker. Man smelter fettet og blander oppi det man ønsker, så heller man alt over i en form og lar det stivne.

Man kan gjerne eksperimentere litt med ingrediensene, men basisingredienser som fuglene ser ut til å like godt er:

  • Usaltet plantebasert matfett
  • solsikkefrø
  • havre
  • brødsmuler
  • usaltede peanøtter eller andre nøtter som hassel og mandler
  • frukt og bær

Man kan gjerne dele/knuse nøttene slik at det er lettere for fuglene å spise dem.

Det er veldig viktig at man ikke bruker nøtter, eller fett som inneholder salt da dette kan være skadelig for fuglene. Man bør heller ikke mate med helt hvitt brød, brød med mugg, eller kakesmuler med mye sukker.

Fugler har ofte mange mateplasser de besøker, så har du stor hage kan du gjerne henge opp meisboller eller sette opp fuglebrett flere steder. Gjerne i nærheten av busker og trær slik at fuglene kan gjemme seg. Det er viktig at man har maten et godt stykke opp fra bakken slik at f.eks katter ikke når opp til fuglene. For å hjelpe fuglene er det lurt at man er konsekvent med matingen, og ikke glemmer det i f.eks ferier eller lignende.

Fuglebrett og andre fuglematere bør vaskes jevnlig for å unngå bakterier og eventuelt sykdom hos fuglene.

Dersom du vil lese mer om hvordan man ellers kan hjelpe fuglene kan du ta en titt på artikkelen om ville dyreunger om hva man bør gjøre om man finner en skadet fugl.