Øker toleranse

Oppdatert 02.05.2024

NOAH motvirker negative holdninger til ville dyr, ved å informere om dyrenes behov og reagere på hets mot dem. Målet er å øke toleranse for ville dyr og legge til rette for sameksistens.

NOAH sprer positive holdninger til sameksistens med ville dyr. Både i byer og bygder er det et problem at noen har liten forståelse for at vi må dele plassen med de ville dyrene. På bygdene er det ofte næringsinteressene som ikke vil ha ville dyr i nærheten. Enten det er gjess som beiter på gresset, oter som spiser fisk i "fiskeelver" eller dompap som spiser korn. Men også i byene ser man intoleranse. Folk reagerer på at måker forsvarer ungene sine, eller at grevlingen graver litt i hagen. NOAH arbeider for å motvirke negative holdninger til ville dyr.

Et viktig tiltak for å øke toleransen for ville dyr er positiv fokus på dyrene.

Et viktig tiltak for å øke toleransen for ville dyr er positiv fokus på dyrene, og hvordan leve sammen med dem og hjelpe dem. NOAH gir publikum råd for hvordan man kan hjelpe skadde og foreldreløse ville dyr. Eller hvordan hjelpe fugler og andre dyr gjennom tilrettelegging av dyre- og miljøvennlig miljø. Via sosiale medier og mediene sprer NOAH informasjon om de ville dyrene og deres behov.

Taler dyrenes sak overfor kommuner

Kommunene er en del av viltforvaltningen. De er ansvarlig for flere tiltak som påvirker dyr negativt. Men de kan også bidra til bedre holdninger til ville dyr.

For yngletidsfredning og mot skuddpremier

NOAHs kamp mot fellingstillatelser i yngletiden er en del av arbeidet for å øke toleransen for dyr. NOAH sender årlig brev til kommunene med oppfordring om å ikke tillate "skadefelling" i yngletiden. I 2020 fikk NOAH også gjennomslag for flere innstramminger i skadefelling i ny viltforskrift. Blant annet er det nå ikke lov å skyte trekkende fugler fordi de beiter på åkre.

Årlig sender også NOAH brev til kommunene om å ikke tillate såkalte "skuddpremier" på dyr. Skuddpremie fremmer et natursyn om at noen dyr er "skadedyr".1 Per 2021 hadde 90 av 356 kommuner i Norge skuddpremier på ulike arter av kråkefugler og smårovdyr.2 NOAH har fått stanset flere tilfeller av skuddpremier på dyr, og jobber for at dette blir helt forbudt.

Årlig sender NOAH brev til kommunene om å ikke tillate såkalte "skuddpremier" på dyr.

NOAH påvirker også kommunene til å ikke tillate hogst, og spesielt flatehogst, i yngletiden. Les NOAHs årlige brev til kommunen om å hindre hogst i yngletiden. Flere kommuner har meldt tilbake til NOAH at de ikke vil tillate slik hogst - blant annet Oslo.

Hindre skade på ville dyr

Årlig sender vi også henvendelser om at kommunene må innføre obligatorisk bruk av drone for å hindre at rådyrkalven drepes av slåmaskiner. Flere kommuner har nå engasjert seg i å tilby droner. NOAH har også appellert over flere år til kommunene om å sørge for at piggtråd ryddes fra naturen. I 2023 varslet Tromø kommune, Gjøvik kommune og Rogaland fylke at de ville betale for innlevert piggtråd.3

Og ikke minst har NOAH over mange år skrevet brev til kommuner om å forby fyrverkeri av hensyn til dyr - ikke minst ville dyr. Flere kommuner har besvart henvendelsene positivt, og ønsker mulighet til å forby fyrverkeri. Herunder er Oslo, Bergen og Arendal.4

Motvirker media-hets mot dyr

Media har dessverre en tendens til å bygge opp under hets mot ville dyr. De skaper inntrykk av at det er "fare" ved nærvær av ville dyr, og viderebringe "indignasjon" fra folk som reagerer på ville dyrs nærvær. For noen dyrearter blir medias omtale av dem så alvorlig at NOAH ser en sammenheng med ulovlig dyremishandling av de samme artene.

NOAH tar tak i måkehat

Et eksempel på dette er måker. Her har NOAH sett seg nødt til å sende årlige brev til redaksjonene og be om nyansert omtale.5 Som en motvekt til den negative omtalen, har NOAH etablert facebokgruppen "Vern måkene", for å fremsnakke disse fuglene.

For noen dyrearter blir medias omtale av dem så alvorlig at NOAH ser en sammenheng med ulovlig dyremishandling av de samme artene.

NOAH fikk også i 2010 Odd Børretzen, forfatter av sangen "Jeg hater måker", til å bli med på et fellesutspill om at sangen ikke er ment å legitimere måkehat, men handler om mennesker.6 Børretzen uttalte i utspillet: "Å utsette måker for lidelse og forfølgelse fordi man "irriterer seg" over dem, er det bare virkelig tankeløse mennesker som kan gjøre. Det er vel slike som ikke forstår ironi heller, men bruker ethvert påskudd for å forfølge uskyldige dyr".

Bevisstgjøring og medieforskning

NOAHs oppfordring til media om å omtale ville dyr - og spesielt utsatte dyr som måker - med varsomhet har ført til en bevisstgjøring i noen tilfeller. I andre tilfeller går det tydeligere frem hvorfor oppfordringen er nødvendig: Leder i Nordnorsk redaktørforening besvarte NOAHs appell i 2015 med at han mente media omtaler måker med respekt, men at "måkeplagen" er et problem, og at han selv "hater" måker som "angriper".7 Etter at flere måkearter kom på rødlista i 2021, har imidlertid flere medier begynt å lytte. VG laget en film med NOAH om hv0rfor "elske måker" i 2021.8

Mediene har over flere år forsterket et inntrykk av at ville dyr plager oss mennesker bare ved å vise seg.

Mediene har over flere år forsterket et inntrykk av at ville dyr plager oss mennesker bare ved å vise seg, spise eller passe på ungene sine. Hva slags forhold til våre ville naboer skaper man med overskrifter som "monster-måker", "kråke terroriserer eldresenter", "aggressive svaner skremmer byen", "gjess invaderer" og "flygende due-terror"?

De som ønsker å ta livet av dyr i nærmiljøet finner rettferdiggjøring av sine handlinger, selv om de ikke har loven i sin hånd. De som er i tvil om hva de skal tenke om ville dyr, nærer lettere skepsis og frykt. NOAH problematiserer denne tendensen ved å skrive innlegg, reagere på presseoppslag og oppfordre til respektfull behandling og toleranse for ville dyr.

NOAH har også bidratt til medieforskning om hvordan media fremstiller kritisk truede ulver, og dermed er en aktør i debatten om rovdyr.

Anmelder mishandling av ville dyr

Når hetsen av ville dyr manifesterer seg i ulovlig dyremishandling er det viktig å anmelde slik at sakene fører til straff. NOAH reagerer på oppfordring til ulovligheter mot ville dyr.9 Og vi anmelder årlig en rekke dyremishandlingssaker som gjelder ville dyr.

Fra henleggelse til fengsel for fugledrap

I 2014 anmeldte NOAH ungdommer som hadde delt mishandling og drap av måker på snapchat.10 Lignende saker med mishandling av ville dyr av folk som etterpå "skryter" av på sosiale medier, får NOAH flere tips om. Dette viser tydelig at hets av ville dyr har konkrete negative følger.

NOAH anmelder årlig en rekke dyremishandlingssaker som gjelder ville dyr.

Flere av sakene NOAH har anmeldt har fått konsekvenser i rettssystemet. I 2017 anmeldte NOAH en ung person som mishandlet og drepte måker og måkeunger ved å tråkke på dem og skyte med luftpistol. Vedkommende ble dømt til 30 dager betinget fengsel, 120 dager samfunnsstraff og 3000 NOK i bot.11 I 2019 fikk en bilist 12 000 NOK i bot for å ha kjørt ned en flokk med gjess.12

En mann ble dømt til 14 dager fengsel i 2022 for å drepe en måke da den forsynte seg med mat han kastet til "andre" fugler.13 Personer som i 2022 ødela over 1000 egg fra kritisk truede hettemåker i Oslofjorden, fikk 30 000 kroner i bot etter NOAHs anmeldelse. "Forsker reagerer på bot for eggplukking fra måkereir". 14

Kommuner får bøter på hundretusener

Men ikke bare enkeltpersoner driver mishandling av ville fugler og dyr. NOAH anmeldte i 2015 en Shellstasjon hvor publikum hadde dokumentert at ansatte drepte terneunger ved å tråkke og slå på dem. Det kom senere frem at disse ulovlighetene var "rutine".15 Mattilsynet lokalt forsøkte dysse ned saken ved å stille seg bak den ansattes påstand om at han bare avlivet unger som var skadde fra før.16 Politiet fant det lite troverdig, og aktor ba om bot på 20 000 kroner.17

Hammerfest kommune fikk i 2020 en bot på 120 000 NOK etter en NOAH anmeldelse, for å spyle ned krykkjereir fra bibliodtektaket.

I 2013 fikk en kommune bot på 200 000 for å utsette rødlistede måker for smertefull død i nett, etter anmeldelse fra NOAH. 18 Hammerfest kommune fikk i 2020 en bot på 120 000 NOK etter en NOAH anmeldelse, for å spyle ned krykkjereir fra bibliodtektaket.19

Selv om måker er de aller mest utsatte dyrene i mishandlingssaker, har NOAH også anmeldt mishandling av pinnsvin,20 elg,21 grevling,22 og en rekke andre ville dyr.

Anmelder ulovlig jakt og fangst

Også jaktrelaterte lovbrudd er del av arbeidet. I 2014 anmeldte NOAH en gruppe jegere som hadde jaktet rev og mink med hunder, ved å hetse dem og la hundene rive hjel dyrene.23 Skrytevideoer der dyr har blitt utsatt for grusomme handlinger, ble gitt positive kommentarer og "tomler opp" i jaktgrupper hvor filmene var lagt ut.

I 2014 anmeldte NOAH en gruppe jegere som hadde latt hundene rive hjel dyrene.

Admin på den ene gruppen kommenterte: "Som admin av gruppa så er det ikke noe problem at dere legger ut en video der hundene gjør jobben sin, at hundene tar livet av minken er ikke noe problem. Skulle det bli stor ståhei av dette får vi bare redigere litt, så kjør på!". Dessverre ble kun noen av jegerne straffet for ugjerningene, og etterforskningen i flere av sakene var sterkt mangelfull. Anmeldelsene ble gjort året før NOAH fikk gjennomslag for dyrepoliti i Norge, før ulovligheter også mot ville dyr begynte å tas mer på alvor.

Dyrepoliti gir sterkere reaksjon mot ulovlig jakt

Etter 2015 har NOAH årlig anmeldt flere tilfeller av ulovlig jakt og fangst. Selv om straffene fortsatt ikke er høye og oppdagelsesrisikoen er lav, har flere dommer ført til fokus på at man ikke kan oppføre seg "som man vil" mot ville dyr.

I 2020 ble en  jeger som lot hundene drepe en skadet tiur, dømt til 15 000 i bot. Mannen hadde postet video om det på Facebook, og NOAH anmeldte etter tips.24 NOAH anmeldte en sak i 2021 hvor to personer kjørte med båt mens de skjøt mot en gåseflokk i et naturreservat. De fikk bot på 12 000 kr hver for brudd på naturmangfoldloven.

Ulovlige feller anmeldes

NOAH anmelder også ofte ulovlige feller. I "skjæresaken" ble en mann i 2018 dømt for ulovlig avliving av en skjære i hekketiden, etter anmeldelse fra NOAH. Det var et viktig signal om at alle dyr har rettsvern.25

I 2023 anmeldte vi flere saker der katter hadde blitt pint til døde i minkfeller.

I 2023 anmeldte vi flere saker der katter hadde blitt pint til døde i minkfeller. En lokal jeger- og fiskeforening fikk 10 000 i bot for å sette opp fellen som katten Poppy ble pint til døde i.26

Lagmannsretten dømte i 2023 en kvinne i den såkalte "Musefellesaken". Kvinnen hadde brukt ulovlig drukningsfelle på hundrevis av mus.27 NOAH anmeldte saken etter tips. Forsvareren hevdet at hun måtte frikjennes fordi "mange" andre også brukte ulovlige feller.

Les mer om NOAHs arbeid med anmeldelser og hvordan vi fikk gjennomslag for dyrepoliti i Norge her.

  1. "NOAH fraråder skuddpremie". Banett.no. 28.02.18
  2. "Fritt Vilt". Dagens Næringsliv. 09.04.21
  3. "Kommuner fjerner farlig piggtråd: – Bør få statlig tilskudd". Nrk.no. 31.07.23
  4. "Ber om å kunne totalforby fyrverkeri". Nrk.no. 30.06.22. / "Hyller forbudet mot fyrverkeri i sentrum".Bt.no. 30.01.23. / "Vil forby fyrverkeri". Nrk.no. 23.10.23
  5. "Måkene er klare til kamp for barna sine". Ha-halden.no. 15.06.15. / "NOAH: Dette må vi finne oss i". Nordlys.no. 26.06.14. / "Uverdig om måker fra Rana Blads kulturleder". Ranablad.no. 18.07.15
  6. ""Måkehater" bekymrer seg for fuglene". Itromso.no. 07.07.10
  7. "Å si at måker er mannevonde kan føre til ulovlige handlinger". Nrk.no. 10.07.15
  8. "Fem grunner til å elske måker". Tv.vg.no. 08.08.21
  9. ""Rottegift", "Ta og skyt dem", var tipsene Åshild fikk da tre måkeunger bosatte seg på verandaen hennes". Dagbladet.no. 11.07.15
  10. "Mishandlet og drepte måke - delte på snapchat". Dagbladet.no. 26.07.14
  11. "Tenåring dømt til fengsel for å ha drept måker". Vg.no. 17.04.18
  12. "Gåsemassakre på landeveien". Tv2.no. 05.06.19
  13. "Pensjonist dømt for måkedrap i Sandnes". Nrk.no. 13.02.22
  14. Nrk.no. 17.08.22
  15. "Tidligere daglig leder: - Ren rutine med fugledrap". Folkebladet.no. 11.04.16. / "NOAH har anmeldt shell Finnsnes". Folkebladet.no. 12.07.15
  16. "Mattilsynet: - Han gjorde sin plikt da han drepte ternene". Nrk.no. 24.07.15
  17. "Risikerer kjempebot etter ternedrap". Nrk.no. 05.04.16
  18. "Kommune får bot for dyreplageri". Nrk.no 09.09.13
  19. HÅLOGALAND LAGMANNSRETT. Dom. Saksnr.: 21-040214AST-HALO. 01.09.21
  20. "NOAH anmelder dyretortur". Aftenbladet.no. 15.06.10
  21. "Dømt til fengsel for å ha skamslått elg med jekk". Nrk.no. 02.05.19
  22. "NOAH anmelder grevling-funn". Namdalsavisa.no. 08.04.15
  23. "Anmeldt jeger: – Videoene er tatt ut av sammenheng". Nrk.no. 26.09.14
  24. "Jeger skal ha latt hunden angripe en skadeskutt tiur. Nå er han tiltalt." Inherred.no. 08.05.21
  25. "Skuffet Aaseth tapte skjæresaken: – Føler meg fortsatt ikke som en lovbryter". Glomdalen.no. 02.10.17
  26. "Poppy (2) ble pint til døde". Dagbladet.no. 25.02.23
  27. "Kvinne tapte musefellesak i lagmannsretten". Adressa.no. 26.12.23
Hovedfoto: Roger Brendhagen

Fakta

  • NOAH setter positiv fokus på de ville dyrene, og reagerer på hets mot dem.
  • NOAH har bidratt til at medias hets mot f.eks. måker, har avtatt.
  • NOAH påvirker kommuner og myndigheter til positiv kommunikasjon om ville dyr.
  • NOAH anmelder dyremishandling mot ville dyr og ulovlig jakt – flere saker har ført til dom.